Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Podstawowy kurs kelnerski

16 marca

Grupa docelowa:

Pracownicy restauracji, małej gastronomi, firm cateringowych.

Cele szkolenia:

Doskonalenie wiedzy i umiejętności w zakresie organizacji i perfekcyjnej obsługi konsumenta.

Korzyści ze szkolenia:

Nabycie praktycznej wiedzy w zakresie organizacji i perfekcyjnej obsługi konsumenta.

Metody prowadzenia szkolenia:

Zajęcia mają charakter praktyczny. Teoria służy jedynie wprowadzeniu w temat. Wszystkie zagadnienia stają się w ten sposób przedmiotem ćwiczeń i stanowią źródło głębszej obserwacji i analizy. Zakres ćwiczeń jest elastycznie dostosowywany do specyfiki pracy danej grupy uczestników szkolenia.

  • prezentacja
  • dyskusja
  • metody aktywne i ćwiczenia praktyczne

Prowadzący: Jan Jakimowicz

  • Członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich- przedstawiciel regionu Opolskiego
  • Trener z zakresu obsługi gościa restauracyjnego
  • Prowadzący warsztaty kelnerskie w Szkołach, Hotelach, Restauracjach
  • Juror Konkursów i Mistrzostw kelnerskich
  • Absolwent Krakowskiej Szkoły Restauratorów
  • Laureat prestiżowych konkursów kelnerskich

Miejsce Szkolenia: Hotel Mercure Opole
Termin Szkolenia: 16.03.2018 r.
Cena: 350,00 zł brutto/osoba

Program

1. Organizacja restauracji

  • Od czego zależy sukces restauracji
  • Początek dnia w restauracji

2. Organizacja pracy na stanowisku kelner

  • Cechy profesjonalnego kelnera
  • Zakazy dla kelnera
  • Wyposażenie kelnera

3. Przygotowanie Sali restauracyjnej do obsługi gościa

  • Rozkładanie obrusu
  • Serwety płócienne, flizelinowe i papierowe
  • Zastawa stołowa, sztućce

4. Podstawowa znajomość obsługi

  • Podstawowa zasada noszenia zastawy
  • Prawidłowe nakrycie stołu
  • Znaczenie ułożenia sztućców
  • Kierunek obsługi kelnerskiej
  • Protokół dyplomatyczny
  • Kolejność obsługi Gości i obsługa gościa „od wejścia”
  • Rodzaje serwisów

5. Etnologia Wina

  • Co to jest wino?
  • Sommelier
  • Od czego zależy jakość wina, rodzaje winorośli, podstawowe szczepy
  • Temperatura podawania, dobór wina do dań, jak podawać wino
  • Dekantacja
  • Jak podawać wina musujące: tradycyjne i Saberage(un sabre)
  • Serwis wina

Podczas szkolenia uczestnicy będą uczestniczyć w scenkach sytuacyjnych, będą odgrywać role związane ze swoją codzienną pracą. Dla chętnych uczestników możliwe jest nagranie Video i  analiza zachowań przez profesjonalistów.

Metody ewaluacji

  • Uczestnicy w trakcie szkolenia będą uczestniczyć w scenkach sytuacyjnych, będą odgrywać role związane ze swoją codzienną pracą (obsługa gościa, serwis posiłków). Dla chętnych uczestników możliwe jest nagranie video i  analiza zachowania  przez profesjonalistów.
  • Ankieta oceny szkolenia

Szczegóły

Data:
16 marca
Kategoria Wydarzenie:

Miejsce wydarzenia

Hotel Mercure Opole
ul. Krakowska 57-59
Opole, Opolskie 45-018 Polska
+ Google Map