Celem odbywania stażu i praktyk dla młodzieży jest wykroczenie poza podstawy programowe kształcenia zawodowego i zwiększenie wiedzy praktycznej uczniów szkół zawodowych i branżowych. Staż zawodowy to zdobywanie umiejętności praktycznych, ułatwiający podjęcie i wykonywanie pracy w zawodzie poprzez realizowanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą przez:
- podniesienia poziomu wiedzy na temat stanowiska pracy w miejscu stażu
- zapoznanie z technikami pracy w hotelarstwie i gastronomii
- poznawanie systemów hotelowych i gastronomicznych
- rozwijanie praktycznych umiejętności i kompetencji zawodowych
- rozwijanie aktywności zawodowej
- kształtowanie umiejętności pracy w zespole
- zdobycie doświadczenia zawodowego
Kompetencje i umiejętności osiągane przez stażystów po odbyciu stażu Biznes Square:
- wiedza na temat gastronomii kuchennej dla adeptów pracy w kuchni i cukierni
- wiedza na temat gastronomii serwisowej dla adeptów pracy w restauracji
- wiedza na temat gastronomii barowej dla adeptów pracy za barem
- wiedza na temat organizacji pracy w przedsiębiorstwie hotelowym lub gastronomicznym
- znajomość przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
- metody organizacji pracy swojej bądź całego zespołu
Praktyki i staże odbywają się w partnerskich restauracjach i hotelach a także w Centrum Kształcenia Biznes Square. Stażyści i praktykanci przez cały okres współpracy otrzymują pakiet materiałów szkoleniowych i dedykowanego opiekuna praktyk.