
- To wydarzenie minęło.
Profesjonalna obsługa i kontakt z gościem hotelowym
23 marca
Grupa docelowa
Szkolenie przeznaczone dla pracowników hoteli, kierowników operacyjnych, pracowników recepcji, pracowników działów hoteli chcących poszerzyć swoją wiedzę i nabyć nowe umiejętności.
Cel główny szkolenia:
Zdobycie wiedzy w zakresie prawidłowej obsługi i kontaktu z gościem hotelowym.
Cele Szczegółowe:
- Poznanie prawidłowych zasad obsługi gościa w zakresie zameldowania i wymeldowania gościa
- Poznanie zasad rezerwacji gościa i zasad postępowania z różnym typem „gościa” przy oferowaniu usług dodatkowych i rozwiązywaniu problemów gości
- Zwiększenie świadomości nad znaczeniem wyglądu, ubioru i doboru słownictwa podczas obsługi gościa hotelowego
- Zastosować wiedzę teoretyczną w praktyce w zakresie obsługi gościa hotelowego
Informacje o szkoleniu
Miejsce szkolenia: Park Naukowo Technologiczny w Opolu ul. Technologiczna 2, sala 2.02.
Termin Szkolenia: 23.03.2018 r.
Termin składania zgłoszeń: 30.01.2018 r.
Firma szkoląca: Biznes Square Aleksandra Brodziak
Prowadzący: Łukasz Łabanowski – Związany z branżą hotelarską do 12 lat Dyrektor i Manager największych hoteli w Polsce. Aktualnie Dyrektor Regionalny Hoteli DeSilva, jednej z najprężniej rozwijających się sieci hoteli w kraju.
Ilość uczestników: Szkolenie prowadzone będzie w grupie do 15 osób
Czas trwania: 8 godzin.
Cena: 290,00 zł brutto/osoba
Korzyści dla uczestników:
- Nabycie umiejętności i zasad komunikacji a także obsługi gościa hotelowego
- Obsługa klientów kluczowych-biznesowych
- Nabycie świadomości różnic pomiędzy zwykłym klientem a klientem Hotelu
- Obsługa „trudnego gościa”- zasady postępowania
- Klienci firmowi a klienci indywidualni- różnice, zasady obsługi
Metody i narzędzia pracy:
- Szkolenie prowadzone będzie w formie warsztatu wspieranego prezentacją,
- Szkolenie na podstawie najczęstszych scen sytuacyjnych,
- Otrzymane materiały szkoleniowe,
- Nagranie materiału filmowego z przebiegu szkolenia i scen sytuacyjnych
- Wręczenie dodatkowych dodatkowych materiały edukacyjnych w postaci artykułów i filmów szkoleniowych.
Program Szkolenia
Charakterystyka pracownika hotelu.
- Znaczenie wyglądu i ubioru pracownika
- Przekaz słowny i sygnały niewerbalne
- Typowe zwroty używane w hotelarstwie
2. Rezerwacja. Zameldowanie i wymeldowanie gościa.
- Przyjmowanie rezerwacji telefonicznej
- Pierwsze kontakt z gościem. Jak ważne jest pierwsze wrażenie
- Powitanie gościa, rozpoznawanie nastroju, jak nie dać się wyprowadzić z równowagi
3. Obsługa gości.
- Obsługa gości indywidualnych, gości VIP, obsługa gości firmowych, obsługa gości z różnych kultur
- Niecodzienne prośby gości-jakie prośby można spełniać, jak być asertywnym
- Obsługa w sytuacji wzmożonego ruchu(wycieczki, konferencje, szkolenia)-organizacja pracy
4. Opieka nad stałymi gośćmi
- Programy lojalnościowe w hotelu
- Kontakt ze stałym gościem-pamiętanie imienia, nazwiska, upodobań gościa
- Reagowanie na opinie gościa
- Goście „firmowi” a goście indywidualni
5. „Trudny Gość”
- Zasady postępowania
- Przewidywanie sytuacji problemowych
- Rozwiązywanie sytuacji problemowych
- Rekompensaty dla gości
6. Workshop
Podczas szkolenia uczestnicy będą uczestniczyć w scenkach sytuacyjnych, będą odgrywać role związane ze swoją codzienną pracą. Dla chętnych uczestników możliwe jest nagranie Video i analiza zachowań przez profesjonalistów.
Metody ewaluacji
- Test podsumowujący
- Ankieta ewaluacyjna
- Dyskusja Trenera z uczestnikami-omawianie odgrywanych ról i sytuacji