
- To wydarzenie minęło.
Profesjonalna obsługa i kontakt z gościem hotelowym
19 stycznia
Grupa docelowa
Szkolenie przeznaczone dla pracowników hoteli, kierowników operacyjnych, pracowników recepcji, pracowników działów hoteli chcących poszerzyć swoją wiedzę i nabyć nowe umiejętności.
Cel główny szkolenia:
Zdobycie wiedzy w zakresie prawidłowej obsługi i kontaktu z gościem hotelowym.
Cele Szczegółowe:
- Poznanie prawidłowych zasad obsługi gościa w zakresie zameldowania i wymeldowania gościa
- Poznanie zasad rezerwacji gościa i zasad postępowania z różnym typem „gościa” przy oferowaniu usług dodatkowych i rozwiązywaniu problemów gości
- Zwiększenie świadomości nad znaczeniem wyglądu, ubioru i doboru słownictwa podczas obsługi gościa hotelowego
- Zastosować wiedzę teoretyczną w praktyce w zakresie obsługi gościa hotelowego
Informacje o szkoleniu
Miejsce szkolenia: Hotel Mercure Opole Krakowska 57/59, 45-018 Opole
Sala: Sala konferencyjna
Data: 19.01.2018 r. Rozpoczęcie godzina 9:00
Firma szkoląca: Biznes Square Aleksandra Brodziak
Prowadzący: Łukasz Łabanowski– Dyrektor Regionalny Hoteli DeSilva
Ilość uczestników: Szkolenie prowadzone będzie w grupie do 10 osób-ilość miejsc ograniczona
Czas trwania:6 godzin.
Cena: 150,00 zł
Certyfikaty: Za udział w szkoleniu uczestnik otrzyma certyfikat „Biznes Square up”
Metody i narzędzia pracy:
- Szkolenie prowadzone będzie w formie warsztatu wspieranego prezentacją wyświetlaną dla uczestników na projektorze
- Prezentowane będą modelowe i błędne zachowania podczas obsługi gościa
- Uczestnicy zaangażowani będą w scenki sytuacyjne zameldowania i wymeldowania gościa
- Dyskusja
- Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe
- Ankieta/test
Program Szkolenia
- Scenka sytuacyjna z zameldowaniem i wymeldowaniem gościa odgrywana przez uczestników (30 min)
- Charakterystyka pracownika hotelu. (60 min)
-Znaczenie wyglądu i ubioru pracownika
-Przekaz słowny i sygnały niewerbalne
-Typowe zwroty używane w hotelarstwie - Rezerwacja. Zameldowanie i wymeldowanie gościa. (90 min)
-Modelowe zachowania zameldowania i wymeldowania gościa
-Przyjmowanie rezerwacji telefonicznej
-Pierwsze kontakt z gościem. Jak ważne jest pierwsze wrażenie
-Powitanie gościa, rozpoznawanie nastroju, jak nie dać się wyprowadzić z równowagi - Obsługa gości. (45 min)
-Obsługa gości indywidualnych, gości VIP, obsługa gości firmowych, obsługa gości z różnych kultur
-Niecodzienne prośby gości-jakie prośby można spełniać, jak być asertywnym
– Obsługa w sytuacji wzmożonego ruchu(wycieczki, konferencje, szkolenia)-organizacja pracy
-Zasady postępowania z „trudnym gościem” - Opieka nad stałymi gośćmi (45 min)
-Programy lojalnościowe w hotelu
-Kontakt ze stałym gościem-pamiętanie imienia, nazwiska, upodobań gościa
-Reagowanie na opinie gościa
-Goście „firmowi” a goście indywidualni - Scenka sytuacyjna z zameldowaniem i wymeldowaniem gościa z wykorzystaniem wiedzy zdobytej podczas (30 min)
- Podsumowanie i omówienie szkolenia w formie dyskusji (60 min)
Metody ewaluacji:
-Test podsumowujący
-Ankieta ewaluacyjna
-Dyskusja Trenera z uczestnikami-omawianie odgrywanych ról i sytuacji
Wypełniony formularz zgłoszeniowy prosimy przesłać na adres biuro@biznessquare.pl. Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia zostaną przesłane do Państwa w mailu zwrotnym.